Podlaskie ziołami pachnące - Smaki Podlasia

„Podlaskie ziołami pachnące – Smaki Podlasia” - przed nami festyn etnograficzny w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej, którego tematem będą tradycje zielarskie i kulinarne regionu. W niedzielę 9 lipca w godz. 11.00-19.00 można będzie nasycić się smakiem i zapachem ziół, zobaczyć jak wygląda tradycyjne wędzenie wędlin, wypiek chleba czy sękacza. Pokazom będą towarzyszyć degustacje. Na festynie nie zabraknie muzyki na żywo, kiermaszu sztuki ludowej i regionalnych potraw. W tym dniu otworzymy też nową wystawę czasową „Makatki podlaskie mojej ciotki, babki, matki”.

Festyn

Festyny etnograficzne „Podlaskie ziołami pachnące” i „Smaki Podlasia” były w ubiegłych latach osobnymi wydarzeniami. W tym roku tradycje zielarskie i kulinarne, bardzo sobie bliskie, spotkają się na jednym bogatym w atrakcje wydarzeniu.  

 

Festyn „Podlaskie Ziołami Pachnące – Smaki Podlasia” będzie okazją by poznać bliżej podlaskie zioła i ich zastosowanie. Można będzie wziąć udział w warsztatach zielarskich, pszczelarskich i kulinarnych, uzupełnić zapasy miodu, kupić zioła i produkty regionalnej kuchni. Jedną z atrakcji będą pokazy pieczenia chleba i sękacza oraz wędzenia wędlin połączone z degustacją. Imprezie towarzyszyć będą występy zespołów (nie tylko ludowych) oraz jarmark rękodzieła ludowego i regionalnych kulinariów. W jej trakcie - o godz. 13.00 otworzymy nową wystawę czasową we wnętrzu chałupy z Czyż z 1946 roku „Makatki podlaskie mojej ciotki, babki, matki”. Autorką wystawy jest Katarzyna Ancipiuk – dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej. Przez cały czas trwania festynu można będzie zwiedzać z przewodnikiem część wystaw stałych w zabytkowych budynkach na ternie skansenu.

 

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

 

PROGRAM FESTYNU „PODLASKIE ZIOŁAMI PACHNĄCE – SMAKI PODLASIA”:  

 

 

 

Scena:

 

11.15 – oficjalne rozpoczęcie imprezy

 

11.20-11.50 – występ zespołu „Zabuzaki”

 

12.00-12.30 – występ zespołu „Przebojowe Babki”

 

12.40-13.10 – występ zespołu „Wrzosy”

 

13.20-13.50 – występ zespołu „Długołęczanki”

 

13.55-14.05 – występ solowy Eulalii Sebuni

 

14.10-14.40 – występ Kapeli Braci Rejwów

 

14.50-15.20 – występ zespołu „Koplanianki”

 

15.25-15.55 – występ iluzjonisty Pana Moreno

 

16.00-17.00 – występ zespołu „Jorrgus”

 

17.10-17.40 – występ zespołu „J.Mors”

 

17.50-18.50 – występ zespołu „Zbóje”

 

19.00 – zakończenie imprezy

 

 

 

Warsztaty:

 

- warsztaty wykonywania soli i pieprzu ziołowego (godz. 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00,16.00)

 

- warsztaty wypiekania podpłomyków z ziołami (godz. 11.30,13.00, 14.30)

 

- warsztaty „Jak zrobić smaczne i tanie pasty i dipy z ziół” (godz. 12.00, 14.00)

 

- warsztaty zbijania ramek pszczelich (godz. 12.0, 14.00)

 

- warsztaty wykonywania świeczek z wosku pszczelego (godz. 13.00,15.00)

 

- warsztaty wykonywania naturalnych kosmetyków (godz. 12.30, 14.00, 15.00)

 

- warsztaty wyszywania makatek (godz. 13.30, 15.00)

 

- warsztaty tworzenia ziołowych herbat oksydowanych (godz. 13.30, 14.30)

 

- miniseminarium „Zioła w kulturze ludowej i ich znaczenie” (godz. 13.00, 15.00)

 

- pogadanka „Tajemnice życia pszczół” połączona z konkursem wiedzy o pszczołach (godz. 11.00-17.00)

 

 

 

Pokazy:

 

 - pokaz wędzenia wędlin połączony z degustacją (godz. 11.00-17.00)

 

- pokaz tłoczenia oleju lnianego (godz. 11.30, 13.00, 14.30, 16.00)

 

- pokaz wypieku chleba połączony degustacją (godz. 12.00, 14.00,16.00)

 

- pokaz wypieku sękacza połączony z degustacją (godz. 11.00-16.00)

 

Wystawa czasowa:

 

- „Makatki podlaskie mojej ciotki, babki, matki” (otwarcie - godz. 13.00)

 

 

 

Wystawy stałe:

 

- „Pszczelarstwo w gospodarstwie wiejskim na Podlasiu” (godz. 11.00-17.00)

 

- „Wnętrze chałupy z Dąbrowy-Moczydeł” (godz. 11.00-17.00)

 

-„Wnętrze chałupy z Tymianek-Buci” (godz. 11.00-17.00)

 

- „Sztuka ludowa Podlasia” (godz. 11.00-17.00)

 

- „Wnętrze dworu z Bobry Wielkiej z okresu międzywojennego” (11.00-17.00)

 

- „Dawne leśnictwo na Podlasiu” (godz. 11.00-17.00)