Przywitanie jesieni

Aktualności

Przywitaliśmy razem jesień w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej! Ze smakiem i z tradycją. W niedzielę 13 października, w godzinach 14.00-17.00. Przygotowaliśmy moc atrakcji, przede wszystkim kulinarnych, bo jesień to czas przetwórstwa warzyw i owoców, pora robienia zapasów na długie zimowe miesiące.  

Jednym z tematów „Powitania jesieni z tradycją i smakiem” były kiszonki. Pokazaliśy zrealizowany w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej film o tradycyjnym kiszeniu kapusty, zaprosiliśmy na wykład o dobroczynnym wpływie kiszonych warzyw na nasze zdrowie. Po tej solidnej dawce teorii przyszedł czas na część praktyczną: pokaz kiszenia ogórków, robienia zakwasu z buraków oraz tradycyjnego zakwasu na chleb i żurek.

W części kulinarnej był również pokaz tłoczenia soku z jabłek połączony z degustacją, degustacja „ziemniaków po chłopsku" oraz serów i sękacza przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kopisku.

Podczas wydarzenia nie zabrakło atrakcji etnograficznych nie związanych z jedzeniem. Były warsztaty tkania na ramce oraz pokaz obróbki lnu i przędzenia na kołowrotku.

Ukoronowaniem całego wydarzenia stało się wspólne biesiadowanie przy ognisku i muzyce zespołu "Da się lubić".