Przywitajmy razem jesień w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej! Ze smakiem i z tradycją. Wszystkich miłośników tej malowniczej pory roku zapraszamy do skansenu w niedzielę 13 października, w godzinach 14.00-17.00. Szykujemy moc atrakcji, przede wszystkim kulinarnych, bo jesień to czas przetwórstwa warzyw i owoców, pora robienia zapasów na długie zimowe miesiące.
Jednym z tematów „Powitania jesieni z tradycją i smakiem” będą kiszonki. Pokażemy zrealizowany w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej film o tradycyjnym kiszeniu kapusty, zaprosimy na wykład o dobroczynnym wpływie kiszonych warzyw na nasze zdrowie. Po tej solidnej dawce teorii przyjdzie czas część praktyczną: pokaz kiszenia ogórków, robienia zakwasu z buraków oraz tradycyjnego zakwasu na chleb i żurek.
W części kulinarnej zaplanowaliśmy też pokaz tłoczenia soku z jabłek połączony z degustacją, degustację „ziemniaków po chłopsku" oraz serów i sękacza przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Kopisku.
Rozpalimy ognisko, więc można będzie upiec ziemniaki, a Ci którzy wolą bardziej kaloryczne potrawy, mogą przynieść ze sobą własny prowiant.
Podczas wydarzenia nie zabraknie atrakcji etnograficznych nie związanych z jedzeniem. Będą warsztaty tkania na ramce oraz pokaz obróbki lnu i przędzenia na kołowrotku.
Ukoronowaniem całego wydarzenia będzie potańcówka przy muzyce zespołu "Da się lubić" i wspólne biesiadowanie.