Smaki Podlasia to cykliczna impreza plenerowa organizowana rokrocznie w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Pyszna i aromatyczna, ciesząca się dużym zainteresowaniem. Podczas tego festynu główną atrakcją są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać. W tym roku tematami wiodącymi są sery zagrodowe, podlaskie miody i napoje rzemieślnicze. Zapraszamy w niedzielę - 8 września od godziny 11.00 do 17.00.
Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy i konkurs na najsmaczniejszą potrawę to stałe punkty Smaków Podlasia, ale każda z tych imprez ma swój niepowtarzalny klimat i nieco inną tematykę. W tym roku stawiamy na sery, miody i napoje rzemieślnicze. Oprócz producentów wyspecjalizowanych w wytwarzaniu tych regionalnych przysmaków, w wydarzeniu wezmą udział koła gospodyń wiejskich, a osoby zainteresowane dobroczynnym działaniem ziół będą mogły wziąć udział w warsztatach ze specjalistką w tej dziedzinie Agnieszką Prymaką.
Jak co roku podczas „Smaków Podlasia” uruchomimy aparaturę na wystawie „Leśna bimbrownia”. Nie będziemy produkować ducha puszczy, to nielegalne, ale pokażemy jak powstaje zacier, a o tradycji bimbrowniczej opowie znany aktor - niezrównany Ryszard Doliński.
Ponieważ Smaki Podlasia zbiegają się w czasie z Europejskimi Dniami Dziedzictwa, do udziału w wydarzeniu zarosiliśmy też Andrzeja Fiedoruka – autora wielu książek o tradycji kulinarnej Podlasia, który podzieli się swoimi zainteresowaniami z publicznością.
Kolejną atrakcją naszej ostatniej dużej imprezy plenerowej w tym roku będą Jesienne Targi Sztuki Ludowej Podlasia. Bezpośrednio od twórców można będzie kupić rzeźby ludowe, tkaniny dwuosnowowe, ceramikę z Czarnej Wsi Kościelnej, wyroby plecionkarskie, kowalskie i wiele innych pięknych przedmiotów.
Na żadnej z naszych dużych imprez plenerowych nie może zabraknąć muzyki. Tym razem na scenie wystąpią zespoły: „Dobre sobie”, „…kolej na Łapianki”, „Narwianie” i "Zabuzaki".
Informacja o konkursie kulinarnym „Smaki Podlasia”
Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej, 8 września 2024 r.
- Konkurs organizowany jest przez Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej.
- Celem konkursu jest promocja produktów tradycyjnych i lokalnych z regionu województwa podlaskiego a w szczególności serów i miodów.
- W konkursie mogą wziąć udział osoby pełnoletnie oraz firmy prowadzące działalność gospodarczą w zakresie objętym konkursem.
- Konkurs zostanie przeprowadzony 8 września 2024 r., podczas festynu „Smaki Podlasia” w budynku remizy z Rudki. Potrawy przyjmowane będą od godz. 11.00 do 12.30. Do organizatora należy dostarczyć potrawy w ilości nie mniejszej niż 250 gramów. Każda potrawa może być przyjęta tylko w jednej kategorii. Zgłaszający proszeni są o podanie imienia
i nazwiska oraz danych adresowych. Rozstrzygnięcie konkursu i publiczne podanie wyników planowane jest o godz. 15.00. - Konkurs zostanie przeprowadzony w dwóch kategoriach:
1) na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę z serem (3 nagrody)
2) na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę z miodem (3 nagrody)
- Komisja konkursowa, oceniając potrawy, będzie brać pod uwagę smak, związek z regionem, właściwy dobór składników i przypraw, estetykę (zachowanie proporcji, sposób serwowania)
REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO „SMAKI PODLASIA”
NA NAJSMACZNIEJSZĄ TRADYCYJNĄ POTRAWĘ
Z SEREM I NA NAJSMACZNIEJSZĄ TRADYCYJNĄ POTRAWĘ Z MIODEM
POSTANOWIENIA OGÓLNE
- Organizatorem konkursu „Smaki Podlasia” na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę z serem i na najsmaczniejszą tradycyjną potrawę z miodem (zwanego dalej Konkursem) jest Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej.
- Konkurs zostanie przeprowadzony i rozstrzygnięty 8 września 2024 r., w dniu festynu „Smaki Podlasia”.
3.Nie jest wymagane wcześniejsze zgłoszenie uczestnictwa w Konkursie. Potrawy będą przyjmowane od godziny 11.00 do 12:30 w budynku remizy z Rutki.
- Na Konkurs należy wykonać tradycyjną potrawę z serem i/lub tradycyjną potrawę z miodem.
CELE KONKURSU
Celem konkursu jest promocja produktów tradycyjnych i lokalnych z regionu województwa podlaskiego.
KOMISJA KONKURSOWA
- W celu przeprowadzenia Konkursu powołuje się Komisję Konkursową. W skład Komisji wchodzą 3 osoby.
- Z prac Komisji Konkursowej zostanie sporządzony protokół podpisany przez wszystkich jej członków.
- Decyzja Komisji Konkursowej jest ostateczna i nie przysługuje od niej odwołanie.
KRYTERIA OCENY
1.Oceny potraw dokona Komisja Konkursowa, wyłoniona przez Organizatora.
- Komisja w trakcie oceny potraw uwzględni następujące kategorie: smak, związek z regionem, właściwy dobór składników i przypraw, estetyka (zachowanie proporcji, sposób serwowania).
- Rozstrzygnięcie Konkursu, publiczne podanie wyników oraz rozdanie nagród planowane jest po godzinie 15.00 w trakcie festynu.
- Decyzje Komisji Konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.
- Organizator przewiduje przyznanie nagród w dwóch kategoriach:
- Tradycyjna potrawa z serem (I, II i III miejsce)
- Tradycyjna potrawa z miodem (I, II i III miejsce)
WARUNKI UCZESTNICTWA W KONKURSIE
- W Konkursie mogą brać udział osoby pełnoletnie oraz firmy prowadzące działalność gospodarczą w zakresie objętym konkursem.
- Jeden uczestnik może zgłosić do trzech różnych potraw w każdej kategorii.
- Zgłaszający są zobowiązani do wypełnienia karty zgłoszenia przy dostarczeniu potrawy.
- Potrawy biorące udział w Konkursie uczestnicy przygotowują na własny koszt i nie będą one zwracane uczestnikom po zakończeniu konkursu. Organizator nie zapewnia możliwości przygotowania i podgrzewania potraw na miejscu.
- Minimalna waga zgłoszonej potrawy to 250 gramów.
PRZEBIEG KONKURSU
- Rozstrzygnięcie Konkursu oraz ogłoszenie wyników odbędzie się w dniu 8 września 2024 r. na terenie Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej.
- Podczas oceny uczestnicy Konkursu prezentują potrawy z serem i potrawy z miodem zgodne z tradycją regionu.
PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH
Na etapie zgłoszenia i przebiegu Konkursu nie będą przetwarzane dane osobowe. Dane osobowe będą pobierane wyłącznie od laureatów Konkursu.
WYKORZYSTANIE WIZERUNKU
1.Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji zdjęć oraz informacji o zwycięzcach
i uczestnikach konkursu na stronie internetowej Organizatora www.pmkl.pl oraz na portalach społecznościowych Organizatora.
2.Organizator Konkursu zastrzega sobie prawo do zamieszczania informacji o potrawach konkursowych w swoich materiałach i kampaniach promocyjnych.
- Powyższa zgoda nie rodzi żadnych skutków o charakterze materialnym, zarówno w zakresie praw autorskich i pokrewnych, jak i roszczeń dotyczących praw osobistych w stosunku do Organizatora.
ZAKRES ODPOWIEDZIALNOŚCI
- Organizator nie ponosi odpowiedzialności podczas Konkursu za:
1) szkody lub ubytki spowodowane przez osoby trzecie albo powstałe z winy poszkodowanego;
2) szkody lub ubytki spowodowane siłą wyższą np. działaniem sił przyrody, przerwą w dostawie energii elektrycznej i innymi przyczynami losowymi.
- Organizator nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody uczestników powstałe
w wyniku odwołania Konkursu.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1.Poprzez przystąpienie do Konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte
w regulaminie.
- Regulamin konkursu udostępniony jest do wglądu w siedzibie Organizatora, a także na stronie internetowej www.pmkl.pl
- Wszystkie kwestie, których nie obejmuje niniejszy regulamin, ustala Organizator.
- Organizator zastrzega sobie prawo dokonywania zmian w Regulaminie.
- Organizator zastrzega sobie prawo odwołania lub unieważnienia Konkursu.