Otwarcie wystawy „Zioła w kulturze ludowej”

Aktualności

„Zioła w kulturze ludowej”, czyli nowa wystawa stała w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej otwarta. Ekspozycja została zaaranżowana w zabytkowym spichlerzu z Mierzwina Dużego. W trakcie wernisażu przed spichlerzem odbywały się będą warsztaty robienia maceratów ziołowych, wykonywania kosmetyków naturalnych, pogadanka o zbieraniu ziół i oraz degustacja napojów ziołowych. 

Siła drzemiąca w ziołach to ich właściwości lecznicze, aromat i smak. Mamy je w zasięgu ręki, ale żeby w pełni wykorzystać zalety roślin zielarskich, potrzebna jest wiedza. Wystawa o ziołach może być świetnym wstępem do dalszego, szczegółowego zgłębiania tej wiedzy.

Każdy dobrze wie, że tradycyjna podlaska kuchnia, to kuchnia ziołami pachnąca: rozmarynem i tymiankiem, chętnie dodawanymi do mięs, miętą, z której można przyrządzać nie tylko orzeźwiający napar, ale też aromatyczne desery i sosy, lubczykiem – znakomitą przyprawą do zup. Warto się przekonać, jak (dodawane umiejętnie) wzbogacają smak i zapach potraw czy nalewek o działaniu leczniczym.
Zioła, stosowane od wieków w medycynie ludowej, mogą złagodzić wiele dolegliwości. Nasze prababki do leczenia problemów z żołądkiem używały piołunu. Choroby skóry leczyły okładami z rumianku. Rany przemywały naparem z pokrzywy.
Nic dziwnego, że przy tylu zaletach, zioła stały się ważnym elementem ludowej tradycji. Nasi przodkowie przypisywali im magiczną moc. Stały się częścią obrzędowości. Rośliny, poświęcone przez księdza w czasie Oktawy Bożego Ciała albo Święta Matki Boskiej Zielnej, miały chronić dom przed uderzeniem pioruna, zboże przed żarłocznością gryzoni, zwierzęta domowe i uprawy – przed złymi mocami.

O tym wszystkim opowiada wystawa, której autorami są Dorota Kulesza i Damian Czurak z Działu Edukacji i Folkloru. Na półkach stoją w słojach suszone zioła, kilkadziesiąt gatunków. Przy każdym ze słojów – kolorowa fotografia rosnącej rośliny i opis: zastosowanie w przyprawianiu potraw i leczeniu schorzeń, dawne wierzenia o właściwościach magicznych. Uzupełnieniem są plansze z informacjami o charakterze ogólnym – o historii zielarstwa, sposobach zbierania, konserwacji i przechowywania ziół oraz medycynie ludowej.