Smaki Podlasia

Aktualności

Za nami niezwykle udane „Smaki Podlasia”. Tłumy miłośników pysznego jedzenia odwiedziły stoiska wystawców z serami zagrodowymi, podlaskimi miodami i napojami rzemieślniczymi. Na brak zainteresowania nie mogli narzekać twórcy ludowi. „Smaki Podlasia” to cykliczna impreza plenerowa organizowana rokrocznie w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej. Pyszna i aromatyczna. Podczas tego festynu główną atrakcją są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać.

Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy i konkurs na najsmaczniejszą potrawę to stałe punkty Smaków Podlasia, ale każda z tych imprez ma swój niepowtarzalny klimat i nieco inną tematykę. W tym roku postawiliśmy na sery, miody i napoje rzemieślnicze. Oprócz producentów wyspecjalizowanych w wytwarzaniu tych regionalnych przysmaków, w wydarzeniu wzięły udział koła gospodyń wiejskich, a osoby zainteresowane dobroczynnym działaniem ziół mogły wziąć udział w warsztatach ze specjalistką w tej dziedzinie Agnieszką Prymaką.

Jak co roku podczas „Smaków Podlasia” uruchomiliśmy aparaturę na wystawie „Leśna bimbrownia”. O tradycji bimbrowniczej opowiadał znany aktor - niezrównany Ryszard Doliński.

Ponieważ Smaki Podlasia zbiegły się w czasie z Europejskimi Dniami Dziedzictwa, do udziału w wydarzeniu zarosiliśmy też Andrzeja Fiedoruka – autora wielu książek o tradycji kulinarnej Podlasia, który podzielił się swoimi zainteresowaniami z publicznością.  

Kolejną atrakcją naszej ostatniej dużej imprezy plenerowej w tym roku były Jesienne Targi Sztuki Ludowej Podlasia. Bezpośrednio od twórców można było kupić między innymi rzeźby ludowe, tkaniny dwuosnowowe, ceramikę z Czarnej Wsi Kościelnej, wyroby plecionkarskie i kowalskie. 

Na żadnej z naszych dużych imprez plenerowych nie może zabraknąć muzyki. Tym razem na scenie wystąpiiły zespoły: „Dobre sobie”, „…kolej na Łapianki”, „Narwianie” i "Zabuzaki".

 W konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z serem i najlepszą potrawę z miodem pierwsze nagrody zdobyli: Aleksandra Nazaruk za miodownik podlaski i Pierogarnia Sodi za pierogi korycińskie. Komisja konkursowa przyznała też drugie i trzecie nagrody oraz dwa wyróżnienia.

Zanim to wszystko się wydarzyło, „Smaki Podlasia” otworzyła uroczyście Dyrektor Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej Katarzyna Ancipiuk i jej goście: Marszałek Województwa Podlaskiego Łukasz Prokorym, Poseł na Sejm RP Krzysztof Truskolaski, Wojewoda Podlaski Jacek Brzozowski oraz Magdalena Koźluk reprezentująca Wiceministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Imprezę poprowadzili w tym roku Bożena Siedlecka i Piotr Gutowski z naszego Działu Folkloru.